De Chinese telecomproducent Huawei heeft een symbolische primeur behaald bij de intensieve technologiestrijd tussen China en de Verenigde Staten. Volgens The Wall Street Journal bevat de nieuwste smartphone van de Chinese fabrikant, de Mate 30, welgeteld nul Amerikaanse onderdelen.

De volledige afwezigheid van Amerikaanse chips of andere componenten is vastgesteld bij een analyse van de Mate 30 door de Zwitserse zakenbank UBS en het Japanse technologielaboratorium Fomalhaut Techno Solutions in Tokio, dat de smartphone uit elkaar heeft gehaald.

De Mate 30, die in september is gelanceerd, is een directe concurrent van de iPhone 11 van Apple en de Galaxy S10 van Samsung. De smartphone is echter moeilijk verkoopbaar buiten China, omdat zowel het basismodel als de meer geavanceerde Mate 30 Pro geen toegang kunnen bieden tot apps en diensten van Google.

Sinds Huawei in mei door de regering van president Donald Trump op een zwarte lijst is geplaatst, hebben Amerikaanse bedrijven speciale toestemming nodig om zaken te doen met de Chinese telecomproducent. Daardoor kunnen de meeste Amerikaanse toeleveranciers van Huawei, waaronder chipmakers Qualcomm en Intel, niet meer aan het Chinese bedrijf leveren.

Hoewel de Amerikaanse maatregel tijdelijk is opgeschort om bestaande klanten tegemoet te komen, heeft Huawei moeten improviseren bij de productie van zijn nieuwe smartphones door alternatieve leveranciers van onderdelen te vinden en componenten zelf te ontwikkelen.

Ren Zhengfei, Huawei CEO.

Bestuursvoorzitter Ren Zhengfei van Huawei toont zich al geruime tijd optimistisch over het vermogen van de Chinese telecomproducent om het hoofd te bieden aan Amerikaanse sancties. Foto: AP

Chips in de eerste versies van de Mate 30 zijn naar verluidt afkomstig van Cirrus Logic, een chipmaker in de Amerikaanse staat Texas. Nieuwere modellen bevatten echter chips van NXP Semiconductors uit Eindhoven.

In mei liet het deels Amerikaanse NXP nog weten gehoor te geven aan de sancties die de regering-Trump oplegde aan China. Van de zestig locaties waar NXP chips produceert, staan er elf in de VS. Maar chips die in Nederland of Duitsland gemaakt worden, vallen niet onder de Amerikaanse sancties. Zo kan NXP de Amerikaanse boycot omzeilen.

Huawei toont zich ondertussen optimistisch over het vermogen van het bedrijf om het hoofd te bieden aan Amerikaanse sancties. Vorige maand zei oprichter en bestuursvoorzitter Ren Zhengfei tegen CNN dat het verbod om de apps en diensten van Google te leveren geen probleem zou zijn, al erkende hij dat "het tijd vergt" om de kwestie op te lossen.

"Wanneer ik zeg dat het tijd vergt, heb ik het over de buitenlandse markt", legde hij uit. "Want we zullen volgend jaar en het jaar daarna terugkeren op de buitenlandse markt."

Huawei, de grootste telecomproducent ter wereld, betaalt naar verluidt weelderige bonussen aan personeelsleden die werken aan oplossingen om de Amerikaanse sancties te omzeilen.

Lees meer over Huawei: